Πώς να καλλιεργήσω αγγουράκια;
Τα αγγούρια είναι πολύ δημοφιλή στους οικιακούς λαχανόκηπους. Αν και χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν, μπορούν να αποδώσουν ακόμα και σε μικρούς κήπους, αν σκαλώσουμε τις αγγουριές σε κάθετα στηρίγματα που εξοικονομούν καλλιεργητικό χώρο. Μπορούμε επίσης να καλλιεργήσουμε αγγούρια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ή σε άλλα δοχεία.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αγγουριών – από τα μικρά που είναι κατάλληλα για πίκλες μέχρι τα λεπτά και μακριά που είναι για σαλάτες. Υπάρχουν επίσης υπόλευκα με ραβδώσεις (ατζούδια), κίτρινα και φρουτώδη.
Οι αγγουριές βγάζουν δυό είδη λουλουδιών – με ύπερο (θηλυκά) και με στήμονες (αρσενικά). Υα πρώτα λουλούδια είναι με στήμονες και πέφτουν χωρίς να εξελιχθούν σε καρπό. Η επόμενη φουρνιά λουλουδιών περιλαμβάνει και αρσενικά και θηλυκά και έτσι γίνεται επικονίαση (γονιμοποίηση). Πρόσφατα, σε ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να πωλούνται και θηλυκά μόνο φυτά (βγάζουν μόνο θηλυκά άνθη) και γι’ αυτό τα πακετάκια με τους σπόρους έχουν και ειδικά χρωματισμένους σπόρους, που πρέπει να φυτευτούν ανάμεσα στους υπόλοιπους για να μπορεί να γίνει επικονίαση.
Κλιματικές προϋποθέσεις
Τα αγγούρια είναι υποτροπικά φυτά και χρειάζονται μακριές και θερμές μέρες, άφθονο ήλιο και ήπιες νύχτες. Eυδοκιμούν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και η ιδανική τους θερμοκρασία είναι 18–24 βαθμοί Κελσίου. Η αγγουριά δεν αντέχει την παγωνιά. Και επειδή είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεται τακτικό πότισμα και θρεπτικά στοιχεία καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξής της.
Χώμα
Η αγγουριά είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε πολλούς τύπους χώματος. Πάντως προτιμά το καλά αποστραγγιζόμενο αφράτο χώμα, που είναι πλούσιο σε οργανικές ύλες και θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό πριν τη φύτευση εμπλουτίστε το χώμα με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Το pH (δείκτης οξύτητας) του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6.0 και 7.0.
Λιπάσματα
Πριν από τη φύτευση, θα πρέπει να απλώσετε ένα πλήρες λίπασμα, όπως το 5–10-10 ή κάποιο παρόμοιο. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ανθοφορίας, καθώς και τρεις εβδομάδες αργότερα, χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο στο πλάι του λοφίσκου. Μη λιπαίνετε όμως πολύ επειδή η υπερλίπανση ενθαρρύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος σε βάρος της καρποφορίας.
Η φύτευση της αγγουριάς
Μπορείτε να κερδίσετε καλλιεργητικό χρόνο σπέρνοντας τα φυτά σε κλειστό χώρο 10 με 14 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία φύτευσης. Χρησιμοποιήστε, ει δυνατόν, αυτοδιαλυόμενες κούπες φύτευσης και προσπαθήστε να μην ταλαιπωρήσετε τις ρίζες κατά τη μεταφύτευση.
Η φύτευση ή μεταφύτευση στο ύπαιθρο πρέπει να καθυστερήσει έως ότου περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς την άνοιξη. Οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται σε λοφίσκους ανά τέσσερις ή πέντε και οι λοφίσκοι να απέχουν μεταξύ τους 120 με 150 εκατοστά. Αν φυτέψετε περισσότερες της μιας σειρές, κάθε σειρά λοφίσκων πρέπει να απέχει από τη διπλανή της 150 με 180 εκατοστά. Όταν τα φυντάνια αναπτυχθούν λίγο, μ’ ένα ψαλλίδι κόψτε κοντά στη ρίζα τα πιο ασθενικά κι αφήστε να μεγαλώσει το πιο δυνατό.
Καλλιεργητική φροντίδα
Η εφαρμογή φυσικής εδαφοκάλυψης διατηρεί την υγρασία του χώματος, προλαβαίνει το πατίκωμα (συμπίεση) του χώματος και βοηθά στον περιορισμό των ζιζανίων. Επίσης, η μαύρη πλαστική εδαφοκάλυψη είναι ένα πολύτιμο βοήθημα στη διατήρηση της υγρασίας και στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από ζιζάνια.
Ο έλεγχος των ζιζανίων, των εντόμων και των ασθενειών πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που τα φυντάνια αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από το χώμα. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα ζιζάνια και τα έντομα με οργανικούς τρόπους και με το χέρι, επειδή τα εντομοκτόνα θα σκοτώσουν και τις μέλισσες που επικονιάζουν τα άνθη της αγγουριάς.
Συγκομιδή
Τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή 50 με 70 ημέρες μετά τη φύτευση. Ανάλογα με τη χρήση που τα προορίζετε, κόψτε τα ανάλογα με το μέγεθός τους. Μην τα αφήνετε όμως να φτάσουν στο στάδιο του κιτρινίσματος γιατί όσο μεγαλώνουν γίνονται πικρά. Μαζέψτε τα κόβοντάς το μίσχο τους μισό πόντο πάνω από τον καρπό. Και προσπαθήστε να μην ποδοπατήσετε τις αγγουριές την ώρα που μαζεύετε τον καρπό.
Η συχνή συγκομιδή των αγγουριών είναι απαραίτητη για να μεγαλώνουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιοτητα. Η καθυστέρηση της συγκομιδής οδηγεί σε αγγούρια κατώτερης ποιότητας και σε λιγότερο παραγωγικά φυτά επειδή η καρποφορία είναι μια εξαντλητική διαδικασία για το φυτό.
Δείτε εδώ: Μεγάλη ποικιλία σπόρων αγγουριάς
πηγή: http://www.kevio.gr/