Νέα

Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας

Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας

Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας

Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας

Μια κούπα μελιτζάνα

Σε μια κούπα γεμάτη τεμαχισμένη μελιτζάνα, θα βρείτε 9 γρ. υδατάνθρακες, 2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 1% της βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επιπλέον, μια μελιτζάνα περιέχει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος και το 6% της ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το οποίο λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επούλωση των πληγών και την υγεία των οστών.

Φυτικές ίνες και όχι μόνο

Στην ίδια κούπα με την τεμαχισμένη μελιτζάνα, βρίσκονται και 2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά βοηθούν στην αποβολή των ρύπων και τοξινών από τον οργανισμό.

Η κούπα αυτή αντιστοιχεί σε 35 θερμίδες, χωρίς καθόλου λίπος και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, οι οποίες κρατούν την πείνα σε χαμηλά επίπεδα και δίνουν την αίσθηση ότι το στομάχι παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και η μελιτζάνα είναι μια από τις πιο διαιτητικές τροφές.

Η τακτική κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, κρατάει τη χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα και συνεπώς βοηθά και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά της, βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις και από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αυτά τα φυτοθρεπτικά στοιχεία, προστατεύει επίσης τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επίσης συναντώνται σε υψηλά επίπεδα στη μελιτζάνα, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καθαρά και καταπολεμούν το στρες. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας συγκεκριμένα τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση των όγκων.

Τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν αντιμικροβιακή και αντιϊκή δραστηριότητα και δράση ενάντια στην κακή χοληστερίνη. Τα ίδια αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι και εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σιδήρου στο σώμα αποβάλλοντας την περίσσεια ποσότητά του.

 

Η μελιτζάνα και πώς καλλιεργείται

Φύτευση

Η μελι­τζάνα είναι πιο ευαί­σθητη στο κρύο από τις πιπε­ριές και τις τομά­τες. Για καλύ­τερα απο­τε­λέ­σματα, οι σπό­ροι θα πρέ­πει πρώτα να μεγα­λώ­σουν σε σπο­ρείο και να γίνουν φυντά­νια που θα μετα­φυ­τευ­τούν στο χώμα και όχι να φυτευ­τούν σαν σπό­ροι απευθείας. Στη χώρα μας, τα φυντά­νια μπο­ρούν να μετα­φυ­τευ­τούν τέλη Απρίλη με μέσα Μάη, όταν έχει περά­σει ο κίν­δυ­νος παγε­τού και το έδα­φος έχει ζεστα­θεί σημα­ντικά. Παρόλα αυτά, μπο­ρούμε να ξεκι­νή­σουμε να φυτεύ­ουμε σπό­ρους σε εσω­τε­ρικό χώρο οκτώ περί­που εβδο­μά­δες νωρί­τερα από την ημέρα της μεταφύτευσης. 
Στο σπο­ρείο, οι σπό­ροι θα πρέ­πει να φυτευ­τούν κάτω από έντονο φως τον Μάρτη. Θα πρέ­πει να φυτευ­τούν σε 1,5 εκ­ατο­στό βάθος μέσα σε ατο­μικά δοχεία ή σε πολ­λα­πλά δοχεία σπο­ρείου με καλά απο­στραγ­γι­σμένο χώμα.

Στη συνέ­χεια, τα φυντά­νια πρέ­πει να “σκλη­ρα­γω­γη­θούν” πριν από τη μετα­φύ­τευση. Αυτό γίνε­ται βάζο­ντάς τα στη σκιά, σε εξω­τε­ρικό χώρο για μια εβδο­μάδα για να συνη­θί­σουν στο νέο περιβάλλον.

Τα φυντά­νια της μελι­τζά­νας πρέ­πει να φυτεύ­ο­νται στο ίδιο βάθος με τα δοχεία του σπο­ρείου. Αν κάποιο φυντάνι είναι μακρύ, τότε μπο­ρούμε να το φυτέ­ψουμε στο πλάι, καλύ­πτο­ντας μέρος του κοτσα­νιού του με ένα ελα­φρύ στρώμα χώμα­τος. Αυτό θα κάνει το κοτσάνι να στρα­φεί προς τα πάνω και το καλυμ­μένο μέρος του να πετά­ξει ρίζες.

Φυτέψτε τα φυντά­νια της μελι­τζά­νας ανά 45 έως 60 εκα­το­στά στην ίδια σειρά, και με ένα κενό 90 εκα­το­στών ανά­μεσα στις σει­ρές. Σε υψω­μένα παρ­τέ­ρια, φυτέψτε τις μελι­τζά­νες ανά 60 εκα­το­στά προς κάθε κατεύθυνση.

Πριν από τη μετα­φύ­τευση μπο­ρείτε να προ­σθέ­σετε κομπόστ ή κοπριά στο έδα­φος. Παράλ­ληλα, θα χρεια­στεί να προ­σθέ­σετε στο πλάι των φυτών πηγές αζώ­του (“πρά­σινα” ή λίπα­σμα, ανά­λογα αν θέλετε βιο­λο­γική καλ­λιέρ­γεια) όταν τα φυτά έχουν ανα­πτυ­χθεί μέχρι τη μέση και αμέ­σως μετά την πρώτη συγκομιδή.


Συγκο­μιδή

Η μελι­τζάνα πρέ­πει να συλ­λε­χθεί αφού έχει φτά­σει του­λά­χι­στον το μισό του πλή­ρους μεγέ­θους της και όταν η φλούδα της γίνει γυα­λι­στερή. Πρέ­πει να κόβετε τους καρ­πούς από το φυτό με ένα μαχαίρι ή κλα­δευ­τήρι και να μην τους στρί­βετε. Μια φλούδα με ματ από­χρωση και καφέ χρώμα είναι δείγμα πως η μελι­τζάνα είναι πολύ ώριμη για να φαγω­θεί και έχει σπογ­γώδη υφή και πικρή γεύση (ενώ περιέ­χει σολα­νίνη – βλέπε παρα­πάνω). Να απο­φεύ­γετε να τρώτε πολύ ώρι­μες μελι­τζά­νες. Αν οι καρ­ποί συλ­λέ­γο­νται τακτικά, τότε το φυτό θα παρά­γει συνε­χώς όλη τη σαιζόν.

 

ΕΞΥΠΝΗ ΛΥΣΗ:
Μπο­ρείτε να φυτέ­ψετε φασο­λιές γύρω από τις μελι­τζά­νες, για να τις προ­στα­τέ­ψετε από τα σκα­θά­ρια, και φυτά όπως αμά­ρα­ντο και κατιφέ για να διώ­ξετε άλλα έντομα που μπο­ρούν να κάνουν ζημιά στα φυτά σας. Αν έχετε κοντά και τομα­τιές, μπο­ρείτε να φυτέ­ψετε κατιφέ, αμά­ρα­ντο και βασι­λικό ανά­μεσα στα φυτά.


Μεγάλη ποικιλία σπόρων Μελιτζάνας

πηγή: http://www.kevio.gr/


Σχετικά Είδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *