Μελιτζάνα: ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας
Μια κούπα μελιτζάνα…
Σε μια κούπα γεμάτη τεμαχισμένη μελιτζάνα, θα βρείτε 9 γρ. υδατάνθρακες, 2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 1% της βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επιπλέον, μια μελιτζάνα περιέχει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος και το 6% της ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το οποίο λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επούλωση των πληγών και την υγεία των οστών.
Φυτικές ίνες και όχι μόνο
Στην ίδια κούπα με την τεμαχισμένη μελιτζάνα, βρίσκονται και 2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά βοηθούν στην αποβολή των ρύπων και τοξινών από τον οργανισμό.
Η κούπα αυτή αντιστοιχεί σε 35 θερμίδες, χωρίς καθόλου λίπος και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, οι οποίες κρατούν την πείνα σε χαμηλά επίπεδα και δίνουν την αίσθηση ότι το στομάχι παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και η μελιτζάνα είναι μια από τις πιο διαιτητικές τροφές.
Η τακτική κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, κρατάει τη χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα και συνεπώς βοηθά και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά της, βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις και από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αυτά τα φυτοθρεπτικά στοιχεία, προστατεύει επίσης τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επίσης συναντώνται σε υψηλά επίπεδα στη μελιτζάνα, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καθαρά και καταπολεμούν το στρες. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας συγκεκριμένα τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση των όγκων.
Τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν αντιμικροβιακή και αντιϊκή δραστηριότητα και δράση ενάντια στην κακή χοληστερίνη. Τα ίδια αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι και εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σιδήρου στο σώμα αποβάλλοντας την περίσσεια ποσότητά του.
Η μελιτζάνα και πώς καλλιεργείται
Φύτευση
Η μελιτζάνα είναι πιο ευαίσθητη στο κρύο από τις πιπεριές και τις τομάτες. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι σπόροι θα πρέπει πρώτα να μεγαλώσουν σε σπορείο και να γίνουν φυντάνια που θα μεταφυτευτούν στο χώμα και όχι να φυτευτούν σαν σπόροι απευθείας. Στη χώρα μας, τα φυντάνια μπορούν να μεταφυτευτούν τέλη Απρίλη με μέσα Μάη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού και το έδαφος έχει ζεσταθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε σπόρους σε εσωτερικό χώρο οκτώ περίπου εβδομάδες νωρίτερα από την ημέρα της μεταφύτευσης.
Στο σπορείο, οι σπόροι θα πρέπει να φυτευτούν κάτω από έντονο φως τον Μάρτη. Θα πρέπει να φυτευτούν σε 1,5 εκατοστό βάθος μέσα σε ατομικά δοχεία ή σε πολλαπλά δοχεία σπορείου με καλά αποστραγγισμένο χώμα.
Στη συνέχεια, τα φυντάνια πρέπει να “σκληραγωγηθούν” πριν από τη μεταφύτευση. Αυτό γίνεται βάζοντάς τα στη σκιά, σε εξωτερικό χώρο για μια εβδομάδα για να συνηθίσουν στο νέο περιβάλλον.
Τα φυντάνια της μελιτζάνας πρέπει να φυτεύονται στο ίδιο βάθος με τα δοχεία του σπορείου. Αν κάποιο φυντάνι είναι μακρύ, τότε μπορούμε να το φυτέψουμε στο πλάι, καλύπτοντας μέρος του κοτσανιού του με ένα ελαφρύ στρώμα χώματος. Αυτό θα κάνει το κοτσάνι να στραφεί προς τα πάνω και το καλυμμένο μέρος του να πετάξει ρίζες.
Φυτέψτε τα φυντάνια της μελιτζάνας ανά 45 έως 60 εκατοστά στην ίδια σειρά, και με ένα κενό 90 εκατοστών ανάμεσα στις σειρές. Σε υψωμένα παρτέρια, φυτέψτε τις μελιτζάνες ανά 60 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση.
Πριν από τη μεταφύτευση μπορείτε να προσθέσετε κομπόστ ή κοπριά στο έδαφος. Παράλληλα, θα χρειαστεί να προσθέσετε στο πλάι των φυτών πηγές αζώτου (“πράσινα” ή λίπασμα, ανάλογα αν θέλετε βιολογική καλλιέργεια) όταν τα φυτά έχουν αναπτυχθεί μέχρι τη μέση και αμέσως μετά την πρώτη συγκομιδή.
Συγκομιδή
Η μελιτζάνα πρέπει να συλλεχθεί αφού έχει φτάσει τουλάχιστον το μισό του πλήρους μεγέθους της και όταν η φλούδα της γίνει γυαλιστερή. Πρέπει να κόβετε τους καρπούς από το φυτό με ένα μαχαίρι ή κλαδευτήρι και να μην τους στρίβετε. Μια φλούδα με ματ απόχρωση και καφέ χρώμα είναι δείγμα πως η μελιτζάνα είναι πολύ ώριμη για να φαγωθεί και έχει σπογγώδη υφή και πικρή γεύση (ενώ περιέχει σολανίνη – βλέπε παραπάνω). Να αποφεύγετε να τρώτε πολύ ώριμες μελιτζάνες. Αν οι καρποί συλλέγονται τακτικά, τότε το φυτό θα παράγει συνεχώς όλη τη σαιζόν.
ΕΞΥΠΝΗ ΛΥΣΗ:
Μπορείτε να φυτέψετε φασολιές γύρω από τις μελιτζάνες, για να τις προστατέψετε από τα σκαθάρια, και φυτά όπως αμάραντο και κατιφέ για να διώξετε άλλα έντομα που μπορούν να κάνουν ζημιά στα φυτά σας. Αν έχετε κοντά και τοματιές, μπορείτε να φυτέψετε κατιφέ, αμάραντο και βασιλικό ανάμεσα στα φυτά.
Μεγάλη ποικιλία σπόρων Μελιτζάνας
πηγή: http://www.kevio.gr/