Νέα

Τα βότανα των…Χριστουγέννων

 

 Τα βότανα των…Χριστουγέννων

Λόγω των ημερών ψάξαμε και βρήκαμε ποια βότανα και με ποιους τρόπους είναι συνυφασμένα με την παράδοση των Χριστουγέννων. Ας πάρουμε την ιστορία τους από την αρχή.

Ξεκινώντας από τα  σμύρνα και το λιβάνι που  προσφέρθηκαν σύμφωνα με την παράδοση από τους μάγους στο Θείο βρέφος. Οι τρεις μάγοι πρόσφεραν στον Χριστό χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Το λιβάνι και η σμύρνα είναι ρετσίνια, δηλαδή αποξηραμένα εκχυλίσματα δέντρων. Το  λιβάνι είναι ρετσίνι με γλυκό άρωμα που προέρχεται από το δέντρο Boswellia το οποίο την εποχή της γέννησης του Χριστού φύτρωνε στην Αραβία, την Ινδία και την Αιθιοπία. Το εμπόριο του λιβανιού άνθισε κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ηταν τόσο πολύτιμο όσο τα κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Λιβάνι σύμφωνα με τη παράδοση πρόσφερε ο μάγος Βαλτάσαρ, ο μαύρος βασιλιάς της Αιθιοπίας ή του Σαβά. Ηταν το αγνότερο θυμίαμα και όταν καιγόταν έβγαζε έναν άσπρο καπνό ο οποίος συμβόλιζε τις προσευχές και τις ευχαριστίες των πιστών που ανέβαιναν στους ουρανούς. Και οι αρχαίοι συχνά έκαιγαν λιβάνι κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Σμύρνα  (Μύρο) ήταν ένα ακόμη από τα δώρα των μάγων. Ο θρύλος λέει ότι ο Γκάσπαρ το έφερε από την Ευρώπη ή την Ταρσό της Κιλικίας. Πρόκειται επίσης για  αρωματικό ρετσίνι που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός μικρού δέντρου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha ή Balsamodendron.

Κατά τους βιβλικούς χρόνους εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία. Διάφοροι θρύλοι  συνδέουν και το δενδρολίβανο με τα Χριστούγεννα και όλοι τους περιστρέφονται γύρω από την Παναγία και το ένδυμα που άπλωσε πάνω από ένα φυτό δενδρολίβανου. Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένας μικρός πολυετής αειθαλής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της μέντας (Laminaceae). Τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται συχνά για να αρωματίζουν φαγητά. Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται συστηματικά από το 500 π.Χ. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο σαν βότανο που είχε την ικανότητα να βελτιώνει το μυαλό και την μνήμη. Το διακριτικό του άρωμα  φαίνεται ότι  είναι ο λόγος που το δενδρολίβανο απέκτησε τη φήμη του σύμβολου της θύμησης.

Πηγή: Valentine floral creation portal

Σχετικά Είδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *